VERASET İLAMI
Mirasçılar, miras bırakanın ölümüyle birlikte kanun hükmü gereği mirası kendiliğinden kazanmaktadırlar (MK.m.599) lakin miras yoluyla kazandıkları malvarlıkları üzerinde tasarruf edememektedirler. Tasarruf hakkını elde etmek için mirasçılık sıfatlarını ispatlamaları gerekmektedir bu da mirasçıların, mahkemeden veya noterden alacağı veraset ilamı (veraset vesikası) diğer adıyla mirasçılık belgesi ile mümkün olmaktadır. Söz konusu çalışmamızda veraset ilamı nedir, veraset ilamı nasıl alınır, veraset ilamı nereden alınır sorularına cevap ve veraset ilamının mahkemeden talep edilmesi halinde nasıl bir dilekçe yazılacağına dair veraset ilamı dilekçe örneği sunulacaktır.
VERASET İLAMI NEDİR?
Veraset ilamı, mirasçıların mirasçılığının ispatıdır. Tenkis davasında, İzale-i Şüyu davalarında, miras intikalinde bu belge gerekmektedir. Veraset ilamının düzenlenme amacı, terekede hak sahibi mirasçıların hukuki durumlarını belirlemektir. Bu sayede, mirasçıların tereke üzerinde zilyetliği sağlanmakta yahut tasarruf imkânı tanınmaktadır.
VERASET İLAMI NASIL ALINIR?
Veraset ilamı, gerekli birtakım belgelerin noterliğe yahut mahkemeye sunularak alınması ile mümkün olmaktadır. Aşağıda belirtilen belgelerin ilgili kuruma teslimi halinde talepte bulunana mirasçılık belgesi verilmektedir. Mirasçılık belgesini, kanuni mirasçılar, atanmış mirasçılar ve vasiyet alacaklıları isteyebilmektedir. Yasal mirasçılar; kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlıktır. Şayet bunlar yoksa devlet yasal mirasçı olur. Atanmış mirasçılar ise; vasiyetname ve miras sözleşmesi ile atanan mirasçılardır.
VERASET İLAMI İÇİN GEREKLİ BELGELER
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebi için başvurulduğu takdirde mahkeme veraset ilamı için gerekli belgeler veya noterden veraset ilamı için gerekli belgeler şunlardır:
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Nüfus Kayıt Örneği
- Ölüm Belgesi (Murise ait ölüm belgesinin yurt dışından alınması halinde söz konusu belge yeminli tercümanlar tarafından Türkçeye çevrilmeli ve Apostil şerhi alınmalıdır.)
- Veraset İlamı Talebi İçeren Dilekçe
VERASET İLAMI NEREDEN ALINIR?
Türk Medeni Kanunu’nun ilk halinde veraset ilamı (mirasçılık belgesi) verme yetkisi yalnızca sulh hukuk mahkemesine tanınmaktaydı ancak 14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6217 sayılı Kanun ile bu yetki noterliklere de verilmiştir.
VERASET İLAMININ NOTERDEN ALINMASI
Mirasçı tarafından gerekli belgeler ile noterliğe başvurulması suretiyle veraset ilamı alınabilmektedir ancak Noter tarafından muris ve mirasçı arasındaki soy bağının tespit edilemediği, nüfus kayıtlarının yeterli açıklıkta olmadığı, muris tarafından düzenlenmiş bir vasiyetname bulunduğu, başvuran kişinin ya da mirasçılardan en az birinin yabancı olduğu hallerde Noterlik Kanunu gereğince noterlerin veraset ilamı verme yetkisi sınırlandırılmıştır. Bu hallerde mirasçının mutlaka sulh hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir.
VERASET İLAMININ MAHKEMEDEN ALINMASI
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) almak için sulh hukuk mahkemesinde dava açılabilmektedir. Yetkili mahkeme, murisin son yerleşim yeri mahkemesi ya da mirasçılardan her birinin yerleşim yeri mahkemesidir. Sulh hukuk mahkemesine yapılan başvuruda, bu mahkemeye hitaben veraset ilamı istemli bir dilekçe yazılması ve dilekçe ekine yukarıda belirtilen belgelerin ek olarak belirtilmesi gerekmektedir.
VERASET İLAMI DİLEKÇE ÖRNEĞİ
İzmir Sulh Hukuk Mahkemesi’ne
Davacı: A.A. (T.C. Kimlik No: 11111111111)
Adresi: İzmir
Vekili: Av. Gözde Yavuzer
Muris: B.B. (T.C. Kimlik No: 22222222222)
Adresi: İzmir
Konu: Veraset ilamı talebi hakkındadır.
Açıklamalar:
22222222222 T.C. kimlik numaralı muris B.B., …/…/…. tarihinde vefat etmiştir. A.A. murisin yasal mirasçısıdır. A.A.’ın murisin malları üzerinde tasarrufta bulunabilmesi için veraset ilamı (mirasçılık belgesi) verilmesini sayın mahkemenizden talep etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur. A.A. tarafına veraset ilamı verilmesini talep ederiz.
Hukuki Nedenler: TMK ve sair yasal mevzuat.
Hukuki Deliller: Nüfus kayıtları, tanık, yemin, bilirkişi ve ilgili sair deliller.
Sonuç ve İstem: Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle muris B.B.’ye ait mirasçılarını gösterir veraset ilamının müvekkil A.A.’ya verilmesini vekaleten talep ederiz. (Tarih)
Davacı Vekili
Av. Gözde Yavuzer
Son olarak veraset ilamı almak için herhangi bir sınırlandırılmış süre bulunmamaktadır. Mirasçılar, her zaman talep edebilmektedirler ancak murisin ölümünden sonra mirasçılar açısından karşılıksız edinilen değerlerin veraset ve intikal vergisi doğmaktadır ve bu verginin belirli süreler halinde ödenmesi gerekmektedir. Mevzubahis vergilerin veraset ilamı olmadan ödenmesi mümkün olmadığından en kısa zamanda alınması icap etmektedir. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) süresizdir, yeni bir ilam alınana kadar geçerlidir.