TRAFİK KAZASI SONRASI TAZMİNAT DAVALARI: TEMEL BİLGİLER VE SÜREÇ
Trafik kazaları sonrasında halk arasında genellikle trafik kazası tazminatı olarak adlandırılan kaza sonucu oluşan maddi ve/manevi zararın karşı taraftan nasıl tazmin edileceği hususu, kaza mağdurları için büyük önem taşımaktadır. Kazaya karışan kişilerin, yine halk arasında trafik kaza davası olarak bilinen; sigorta başvuru süreçleri, maddi veya manevi tazminat davaları, değer kaybı davası gibi süreçleri içeren bir hukuk yolculuğu başlamaktadır. Bu noktada trafik kaza davası ve trafik kazası tazminatı konusunda tecrübeli bir İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatından destek alınması, kaza sonucu oluşan zararın en kısa sürede ve en büyük ölçüde giderilmesi açısından oldukça önemlidir.
Trafik Kazası Sonrası Tazminat Davalarının İşleyişi ve Başvuru Süreci Nasıl İşler?
Türk Borçlar Kanunu’na göre haksız fiil olarak nitelendirilen trafik kazalarında, trafik kazası tazminatı olarak karşı taraftan maddi veya manevi tazminat talep edilebilir. Talep edilecek bu husus kazazedenin uğramış olduğu zarara binaen istenir. Şöyle ki, trafik kazası sonucu sadece araçta bir zarar varsa maddi tazminat, hem araçta hem kişinin bedensel bütünlüğünde bir hasar varsa hem maddi hem manevi tazminat talep edilebilir. Öyle ki bedensel bütünlüğe zarar geldiği takdirde kişinin işgücünden yoksunluğu, hastane masrafları, yaşamını yitirsin veya yitirmesin tedavi masrafları vb. maddi zararları oluşurken tüm bu süreçte çektiği elem, keder ve ızdırap sebebiyle de manevi zararı oluşmaktadır. Dolayısıyla maddi ve manevi tazminat taleplerinde zarar ile aynı doğrultuda dava açılmalıdır.
Ayrıca trafik kaza davası denilince maddi yönden yalnızca araç hasarı düşünülse de, kaza sonrası aracın uğradığı değer kaybı, kaza sonucunda yapılması lazım gelen masraflar, ikame araç bedeli gibi konular da trafik kazası tazminatı kalemlerini oluşturabilmektedir.
Mağdurların Trafik Kazası Sonrası Tazminat Alabilmek İçin Yapması Gereken Adımlar Nelerdir?
Trafik kazası tazminatı almak için trafik kaza davası açmayı düşünen kişilerin henüz bir trafik kazası avukatına gitmeden önce kendileri tarafından uygulaması gereken adımlar da olduğunu belirtmekle beraber, izlenmesi gereken adımlar özetle şu şekildedir;
- İlk olarak, zamanla kaybolabilecek delillerin toplanması için harekete geçilmelidir. Mağdur, kendi imkanlarıyla toplayabileceği delilleri toplamalıdır. Mahkeme kararı gerektiren deliller için ise, trafik kazası avukatı tarafından dilekçelerin teatisi tamamlanmadan bu delillerin temini için girişimde bulunulmalıdır.
- Daha sonra, sigorta veya tacire karşı açılacak olan davada arabuluculuk sürecinin zorunlu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ardından, tespit davası sonrasında tazminat veya doğrudan tazminat davası açma seçenekleri arasından hangisinin takip edileceğine karar verilmelidir. Bu noktada kişi ve durum özelinde hangi seçeneğin daha mantıklı olacağının tespiti konusunda uzman bir İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatından destek alınması önemlidir.
- Dava sürecinde ise genellikle kusur oranlarının tayini için dosya bilirkişiye tevdii ettirilir. Tarafların delilleri ve dilekçelerindeki iddia-savunmalarına göre bir kusur oranı ve gerçek zarar hesaplanır. Bu hususlara göre hakimin kararı şekillenir.
- Aleyhe verilmiş bir karar dolayısıyla istinaf kanun yoluna tabi olan kararlarda bu yola başvurulabilir. Ayı şekilde istinaf mahkemesinde de uygun bir karar verilmediği takdirde temyiz kanun yoluna başvurulabilir.
TRAFİK KAZASI DAVALARINDA KANIT TOPLAMA VE DELİL SUNMA
Trafik kazası davalarında kanıt toplama ve delil sunma hususu mahkeme karşısında tazminat talebinin haklılığına doğrudan etki edecek bir husustur. Zira karşı tarafın kusuru ve mağdurun zararı oranında bir tazminata hükmedileceği için deliller titizlikle toplanmalıdır. Trafik kazası tazminatı davası kusur tespiti davasından sonra açılabileceği gibi direkt olarak da açılabilir. Burada tespit davasının önce açılmasının sebebi, önceden bir mahkeme hükmü ile karşı tarafın kusurunun tespit ettirilmesi, ardından kesin hükümle tazminat davasına daha emin adımlarla ilerlemektir.
Trafik Kazası Davalarında Kanıt Toplama Süreci ve Delil Sunma Yöntemleri Nelerdir?
Trafik kaza davası veya trafik kazası tazminatı davalarında klasik olarak HMK uyarınca taraflar yemin, tanık, bilirkişi, keşif ve yine her türlü yazılı belge deliline dayanabilir. Keşif delili bakımından hakim bilirkişi ile kaza anına ilişkin olay mahallinde keşif yapabilir. Kazaya tanık olan kişi mahkemede veya başka ildeyse istinabe yoluyla dinlenebilir. Yine hakim dosyayı bilirkişiye tevdii ettirerek tarafların kusur oranını hesaplanmasını isteyebilir. Kusur oranının hesabı bu tür yargılamalarda kilit nokta olup hem hakimi hem bilirkişi raporunu etkilemek amacıyla mağdur olaya ilişkin kendi bilgi ve belgelerini mahkemeye sunmalıdır. Bu bilgi ve belgeler olaya ilişkin kamera kaydı, fotoğraf, karşı tarafın kusurunu ikrar yani kabul ettiği her türlü yazılı sözlü delil, mağdurun maluliyetine ilişkin devlet hastanesinden alınmış sağlık raporu, olay sonrası sıcağı sıcağına çekilmiş yaralanma veya ölüm fotoğrafları olmak üzere her türlü delil olabilir. Bu noktada kusur ve zararın ispatlanmasında İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatından danışmanlık alınması tarafımızca önerilmektedir. Zira uyuşmazlığın kilit noktası, mağdurun en büyük karşılaşabileceği hukuki sorun kusur ve zararın ispatlanmasıdır.
Kazaya Dair Delillerin Toplanması ve Mahkemeye Sunulması Nasıl Gerçekleşir?
Trafik kaza davasında trafik kazası tazminatı talebinde bulunan mağdur veya danışmanlık aldığı İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatı tarafından mahkemeden talep edilerek veya mağdurun kendi imkanları ile hususi olarak delil toplaması mümkündür. Örneğin trafik kazası tazminatı için trafik kaza davası açılacağı kararlaştırılmış ise de delillerin korunması ve çabuk toplanması adına mağdur ve danışmanlık aldığı İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatı hızlı aksiyon almalıdır. Örneğin bir kamera kaydı deliline dayanılacaksa bu kamera kaydı mahkemeden celbi talep edilmeli veya hususi olarak kamera kaydı alınmalıdır. Zira bazı kamera kayıtları belirli bir sürenin geçmesi ile sistemden otomatik silinmekte olduğu için hızlı aksiyon alınmalıdır. Daha sonrasında hususi olarak toplanan delillerin dilekçe ile trafik kaza davası görülen mahkemeye sunulması söz konusu olacaktır.
TRAFİK KAZASI DAVALARINDA SIK KARŞILAŞILAN HUKUKİ ZORLUKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI
Trafik kaza davası aşamasında karşılaşılan hukuki zorlukların başında kesinlikle delillerin yeterli toplanamamış olması gelmektedir. Delillerin yeterli toplanmış olması halinde dahi, zarar gören kişinin uğradığı zararları kalem kalem tespit etmesi ve kusurlu olan taraftan zararın tümünü talep etmesi oldukça önemlidir. Bu noktada mağdurun haklarını bilmesi ve zararın tümüyle tespiti konusunda uzman bir İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatından destek alınması gerekmektedir.
Trafik Kazası Davalarında Sık Karşılaşılan Hukuki Sorunlar Nelerdir ve Bu Sorunlarla Nasıl Başa Çıkılır?
Trafik kazası tazminatı talebi için görülen, halk arasında trafik kaza davası olarak bilinen davalarda en sık karşılaşılan hukuki zorluk, yaşanan kaza sonrasında taraflarca trafik kazası tutanağı tutulmamış olmasıdır. Ancak trafik kazası sonrasında iki tarafın da imzasını içeren bir tutanak tutulmamış olması, trafik kazası davası ile mağdurun zararını talep edemeyeceği anlamına gelmemektedir. Bu noktada deneyimli bir İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatından destek alınması bu sorunlara çözüm bulunmasını kolaylaştıracaktır.
Mağdurların Hukuki Haklarını Korumak İçin Alabilecekleri Önlemler Nelerdir?
Trafik kazası tazminatı alması gereken kaza mağdurlarının, kaza anından başlayarak kendi imkanlarıyla veya danışmanlık aldığı İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatı ile birlikte tüm delilleri toplaması trafik kazası davası süreci için son derece önemlidir.
TRAFİK KAZASI DAVALARINDA TAZMİNAT HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
Trafik kazası tazminatı için açılan trafik kaza davası için hesap yöntemlerinin hepsinde kilit unsurlar karşı tarafın kusur oranı ve mağdurun zararıdır. Bu zarar kalemleri kendisini ticari zarar, bedensel zarar, kişisel gelir zararı vs. olarak kendini gösterebilirken kusur oranı da olayın gerçekleşme haline bağlı olarak değişebilir. O yüzden her somut olayın kendine özgü değerlendirilmesi lazım gelir. Bu noktada mahkemelerin tazminat hesaplanmasında birtakım metotlar uyguladığını görmekteyiz.
Trafik Kazası Davalarında Tazminat Miktarının Nasıl Hesaplandığı ve Dikkate Alınan Faktörler Nelerdir?
- Bedensel zarar (yaralanma) durumunda iş göremezlik tazminatı hesaplaması, hak sahibinin kusuru, aldığı ücret, kalan yaşam süresi ve maluliyet oranının birlikte değerlendirilmesi sonucunda belirlenir.
- Eğer bir kişinin vefatı durumunda, destekten yoksun kalma tazminatı, vefat eden kişinin yaşamı boyunca aldığı ücretin, kalan yaşam süresinin, kusur oranının, destekten mahrum kalan kişilerin destek paylarının ve destek yıllarının çarpımı sonucunda hesaplanır.
- Zarar görenin veya vefat eden kişinin kazadan önce bir işte çalışıyorsa, tazminat hesabı genellikle kişinin aldığı en son brüt ücret üzerinden yapılır. Ancak, kişi herhangi bir işte çalışmıyor veya çalıştığını kanıtlayamıyorsa veya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı bulunmuyorsa, tazminat hesabı genellikle asgari ücret üzerinden veya ilgili meslek odasına müzekkere yazılarak ortalama maaşı öğrenilerek hesaplama yapılır. Ayrıca, hak sahibi, tazminat hesabının asgari ücret üzerinden yapılmasını kabul ederse, tazminat hesabında asgari ücret temel alınır. Ancak, Yargıtay, gerçek zararın araştırılması gerektiği görüşündedir. Dolayısıyla, kişi çalışmıyor olsa bile ileride iş sahibi olma ihtimali göz önüne alınarak ve benzeri işlerde alınacak ücret araştırılarak tazminat hesabı yapılması yönünde kararlar verilmiştir.
- Yaralamalı trafik kazalarında, hak sahibinin gerçek geliri esas alınarak hesaplama yapılır. Ancak, kişi, gerçek bir geliri yoksa veya geliri olduğu halde bunu belgeleyen resmi bir belge bulunmuyorsa (örneğin, maaş bordrosu, vergi levhası), genellikle Yargıtay’ın kabul ettiği uygulama gereği maluliyet hesaplamalarında asgari ücret dikkate alınır. Ayrıca, emeklilik mevzuatı ve Yargıtay kararlarına paralel olarak, kişinin emeklilik yaşı olan 60 yaşını geçtiği durumlar pasif dönem olarak kabul edilir. Bu dönemde gelir hesaplaması için asgari geçim indirimi (AGİ) dahil edilmeden asgari ücret esas alınarak hesaplama yapılır.
- Tazminata işlemiş faiz ise kazanın meydana geldiği ve zararın doğduğu tarihten itibaren hesaplanmaktadır. Diğer bir değişle kazanın meydana geldiği tarihten itibaren tazminat alacağına faiz işlemeye başlamaktadır. Fakat burada önemli nokta deneyimli bir avukat tarafından bunun talep edilmesidir. Zira vekil dava tarihinden itibaren faiz talep ederse mahkeme taleple bağlı olarak kaza tarihinden itibaren değil dava tarihinden itibaren faize hükmedecektir.
Mağdurların Tazminat Taleplerini Doğru Bir Şekilde Hesaplamak İçin Nelere Dikkat Etmeleri Gerekir?
Trafik kazası tazminatı hesaplamasında yer verildiği üzere birçok etken bulunmakta olup, her bir etmenin varlığı veya yokluğu tazminat hesabını değiştirebilmektedir. Trafik kaza davası veya trafik kazası tazminatı hesaplaması konusunda uzman bir İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatından destek alınması en doğru ve etkin şekilde sonuca ulaştıracaktır.
TRAFİK KAZASI DAVALARINDA HUKUKİ DANIŞMANLIK VE AVUKATLIK HİZMETLERİ
Trafik kaza davası olarak bilinen trafik kazası tazminatı talebini içerir süreçlerin kişi ve kaza özelinde hangisinin seçileceği, etkili sonuca ulaşılabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Kaza özelinde sigorta tahkiminin veya yine kaza ve kişi özelinde tazminat davasının avantajlı veya dezavantajlı olabileceği durumlar mevcuttur. Dolayısıyla en doğru tespitin yapılabilmesi açıcından deneyimli bir İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatından destek alınmalıdır.
Trafik Kazası Mağdurlarına Sunulan Hukuki Danışmanlık ve Avukatlık Hizmetleri Nelerdir?
Trafik kazasının gerçekleştiği andan itibaren; hasarın giderilmesi için yapılan masrafların belgelendirilmesi, ikame araç kullanımı mevcut ise minimum giderle yapılabilmesi ve yine aynı şekilde belgelendirilmesi, trafik kazası tazminatı talep seçeneklerinden kişiye uygun olanının belirlenmesi ve tüm süreç yönetiminin konuda uzman bir İzmir avukatı veya özel olarak İzmir trafik kazası avukatı tarafından yürütülmesi sürecin etkin sonuçlanabilmesi açısından gereklidir.
İzmir’deki Avukatların Trafik Kazası Davalarında Nasıl Yardımcı Olabileceklerine Dair Bilgi Alabilir Miyim?
Trafik kazası geçirmiş iseniz, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. İzmir içi veya tüm Türkiye genelinde gerçekleşen trafik kazaları sonrasında mağdurların tüm zararının tazmin edilmesi noktasında bizlerden her zaman destek alabilirsiniz.
TRAFİK KAZASI DAVASI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
-
Trafik Kazası Sonrası Tazminat Talep Etmek İçin Hangi Adımları Takip Etmeliyim?
Öncelikle süreye bağlı olarak ortadan kaybolacak delillerin toplanması için harekete geçilmelidir. Mağdurun kendi hukuki gücü ile toplayabileceği delilleri toplamalı, toplanması mahkeme kararıyla olabilecek deliller için ise dilekçeler teatisi bitmeden dilekçelerde bu delillerin celbi talep edilmelidir. Ardından yukarıda izah edilen sigortaya veya tacire karşı açılacak zorunlu dava şartı olan arabuluculuk olup olmadığı kontrol edilmelidir. Akabinde tespit davası ardından tazminat veya direkt tazminat davası yollarından hangisine başvurulacağı karar verilmelidir.
-
Trafik Kazası Davası Ne Kadar Sürer ve Sonuçları Nelerdir?
Davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu da dikkate alınmak kaydıyla ilk derece mahkemesinden nihai veya kesin hüküm almak için ortalama 1,5 ile 2,5 yıl arasında bir süre gerekmektedir. İstinaf kanun yoluna tabi tazminat davalarında da ortalama 2 yıl yargılama devam etmektedir.
-
Trafik Kazası Davası Sırasında Kanıt Toplamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?
Öncelikle zamana bağlı olarak kaybolabilecek deliller ele geçirilmelidir. Zira mahkemeden talep edildiğinde artık o delil mevcut olmayabilir. Keza olaya ilişkin tanıklar ile de iletişime geçilir olayı sarih bir şekilde mahkeme önünde anlatması istenmelidir. Olay anına ilişkin kamera kaydı maluliyete ilişkin raporlar da olay akabinde hemen elde edilmelidir.
-
Trafik Kazası Sonrası Tazminat Talebinde Bulunmanın Maliyeti Nedir?
Dava açmak için devlete ödenmesi gereken birtakım yargılama giderleri mevcuttur. Bu yargılama gideri kalemleri harçlar, gider avansları, vekalet pulu gibi yargılama giderleri mevcuttur. Nispi olarak, yani talep edilen tazminat miktarına göre bu miktar değişmektedir. Fakat önerimiz üzerine bu sürecin bir avukat tarafından yönetilmesi daha sağlıklı olacaktır. Bunun için de avukatlık ücret tarifesi üzerinden bir ücret ödenmelidir.
-
Trafik Kazası Sonrası Tazminat Almak İçin Belirli Bir Süre Var Mıdır?
Trafik kazaları haksız fiilden kaynaklanan bir durum olduğu için kanunumuzda işbu zaman aşımı mağdurun zararı ve zarar vereni öğrendiğinden itibaren 2 yıl herhalde 10 yıl olarak düzenlenmiştir.
-
Trafik Kazası Davası İçin Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Vekille temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat mağdurun herhangi bir hak kaybına uğramaması için kendisini avukatla temsil ettirmesi tarafımızca önerilmektedir.
-
Trafik Kazası Davasında Kazanan Taraf Tazminat Alırsa Ne Olur?
Davayı kazanan ve hükmü kesinleşen taraf, mahkeme tarafından kendisine hükmedilen tazminat miktarını icra kanalıyla davalıdan tahsil etmelidir. Yine burada da avukatla temsil önerilmektedir.
Konu ile ilgili herhangi bir soru veya talebiniz olması halinde bizlerle her zaman iletişime geçebilir, dilediğiniz takdirde online danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Saygılarımızla,