Kiralanan Daireyi Su Basarsa Zararı Kim Karşılayacak?
Kiralanan daireyi su basması durumunda, zararın kimin tarafından karşılanacağı, su baskınının sebebine bağlıdır. Su baskını kiracının kullanım hatası veya ihmali nedeniyle gerçekleşmişse, zarardan kiracı sorumlu olur.
Ancak, kiracının herhangi bir kusuru olmadan, yani aynı daireyi başka bir kişinin kullanması durumunda da aynı sorunların ortaya çıkacağı anlaşılıyorsa, su tesisatının yıllarca kullanılmış olmasından kaynaklanan yıpranma dolayısıyla su baskını meydana gelmişse, bu durumda zararı ev sahibi karşılamalıdır. Kiracının eşyaları zarar görmüşse, bu zarar da ev sahibi tarafından karşılanmalıdır.
Daireme Üst Kattan Su Sızıyor, Hasarı Kim Karşılayacak?
Üst kattan su sızıntısı nedeniyle meydana gelen zararların kimin tarafından karşılanacağı, sızıntının kaynağına bağlıdır. Su sızıntısı üst kattaki daireden kaynaklanıyorsa, zararı daire sahibi karşılamalıdır. Eğer sızıntı apartmanın ortak tesisatından kaynaklanıyorsa, tüm daire sahipleri ortaya çıkan masrafları ödemekle yükümlüdür.
Üst kattaki kiracı kendi kusuruyla su sızıntısına neden olmadığı sürece, zararı ev sahibi karşılamalıdır. Üst kattaki kiracının kendi kusuru sebebiyle su sızıntısının yaşanamsı durumunda ortaya çıkan zararı kendi kusuru ölçüsünde karşılayacaktır. Kiracı, su sızıntısını ev sahibine derhal bildirmek zorundadır.
Evime Üst Kattan Su Sızdığı İçin Manevi Tazminat Talep Edebilir Miyim?
Üst kattaki daireden kaynaklanan su sızıntısı sebebiyle evini su basan kişi, sadece maddi tazminat talep edebilir. Manevi tazminat talep edilemez. Bu durumda üst kattaki daire sahibine karşı sadece maddi tazminat davası açılabilir. Eğer su sızıntısı nedeniyle zarar gören ev sigortalı ise, sigorta şirketi zararı karşılayabilir. Bu durumda sigorta şirketi, zararı karşılamak için üst kattaki ev sahibine rücu vasıtasıyla tazminat davası açabilir.
Ortak Tesisat Arızalı Olduğu İçin Dairemi Su Bastı, Kime Dava Açabilirim?
Su baskını apartmanın ortak tesisatından kaynaklanıyorsa, tüm daire sahipleri zarardan sorumludur. Bu durumda, açılacak tazminat davası apartman yönetimine veya tüm daire sahiplerine karşı açılabilir. Daire sahipleri dava edilecekse, bütün daire sahiplerinin belirtilmesi zorunludur.
Davayı Hangi Mahkemede Açmam Gerekir?
Üst kattan sızan su nedeniyle maddi zarar oluşmuşsa, maddi tazminat davası Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılmalıdır. Davanın açılacağı yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesidir. Doğrudan zarar tazmini için dava açılabileceği gibi, önce zarar tespiti için dava açıp, sonrasında tespit davasının sonucuna dayanarak tazminat davası açılabilir.
Davayı Hangi Süre İçerisinde Açmam Gerekir?
Üst kattan su sızması nedeniyle zarar gören daire sahibi, olayın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl, her halde 10 yıl içinde dava açmalıdır. Bu süreler, su sızıntısı devam ettiği sürece başlamaz. Zamanaşımı süresi, su sızıntısının durmasıyla işlemeye başlar.
Sel Sebebiyle Uğradığım Zararı Kimden Talep Edebilirim?
Sel, mücbir sebep olarak değerlendirildiğinden, belediyenin sorumluluğuna gitmek genellikle mümkün değildir. Ancak, belediyenin sel baskını riski yüksek bir alanı imara açması veya hizmet kusuru (örneğin, zayıf set hattı) nedeniyle zarar meydana gelmişse, belediye bu zararı karşılamakla yükümlüdür.
Sel Sebebiyle Uğradığım Zararın Tazmini İçin Hangi Mahkemede Dava Açabilirim?
Sel nedeniyle uğranılan zararların tazmini için belediyeye karşı açılacak davalar, İdare Mahkemelerinde açılmalıdır. Yetkili mahkeme, zarara sebep olan eylemin gerçekleştiği yer veya davacının yerleşim yeri İdare Mahkemeleridir.
Selden Kaynaklanan Zararların Tazmini İçin Hangi Süre İçerisinde Dava Açabilirim?
Belediyeye karşı açılacak tam yargı davası, zararın öğrenildiği tarihten itibaren 60 gün içinde İdare Mahkemelerinde açılmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
- Kiralanan daireyi su basması durumunda zararı kim karşılar?
Su baskınının sebebi kiracının hatası veya ihmali ise kiracı, aksi halde ev sahibi karşılar. - Daireme üst kattan su sızarsa ne yapmalıyım?
Sızıntıyı hemen ev sahibine bildirmeli ve zararın kaynağını tespit ettirmelisiniz. Üst kattaki daire sahibine veya apartman yönetimine tazminat davası açabilirsiniz. - Evime üst kattan su sızması nedeniyle manevi tazminat alabilir miyim?
Manevi tazminat talep edilemez, ancak maddi tazminat talep edilebilir. - Ortak tesisat arızası nedeniyle evimi su basarsa kime dava açmalıyım?
Apartman yönetimine veya tüm daire sahiplerine karşı dava açabilirsiniz. - Sel nedeniyle oluşan zararın tazmini için ne yapmalıyım?
Belediyenin hizmet kusuru varsa İdare Mahkemelerinde dava açabilirsiniz.
Konu ile ilgili herhangi bir soru veya talebiniz olması halinde bizlerle her zaman iletişime geçebilir, dilediğiniz takdirde online danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Saygılarımızla,