Devremülk Nedir? Mülk Sahibinin Hakları Nelerdir?
Devremülk, hak sahibine, belirli tarihlerde yılda 15 gün veya daha fazla konaklama hakkı sunan, kullanılmaması durumunda kiralanabilen, satılabilen ve miras bırakılabilen bir gayrimenkul türüdür. Genellikle termal tesis, sayfiye yeri veya deniz kıyısı gibi tatil potansiyeli yüksek alanlara inşa edilir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 59. maddesi gereğince 15 günden daha az süreyle kat mülkiyeti kurulamamaktadır. Bu nedenle, yılda 7 gün veya 10 gün kullanım hakkı tanıyan projelere itibar etmemek gerekmektedir.
Devremülk satış sözleşmesini imzalayan hak sahibi, isterse 14 gün içinde sözleşme üzerinde cayma hakkını kullanabilir. Tamamlanmamış projelerin hak sahiplerine en geç 36 ay içinde teslim edilmesi gerekir. Proje teslim tarihinin şirket tarafından değiştirilmesi durumunda hak sahibi, 1 ay içinde herhangi bir tazminat ödemeden satın almadan vazgeçebilir.
Devremülkün Avantajlı ve Dezavantajlı Yönleri
Devremülk, yılın belirli bir döneminde tatil yapmak ve mülkü kullanmadığı zamanlarda kiraya vererek gelir elde etmek isteyenler için karlı bir yatırım olabilir. Ancak güvenilir olmayan şirketlerin projelerindeki aksaklıklar nedeniyle hak sahiplerini zarara da uğratabilir. Mülkiyet hakkının başkalarıyla paylaşılması ve devremülk projesini yapan şirketlerin, hak sahiplerine sözleşme üzerinden kullanım hakkı tanıması, mülkün tapusu üzerinden yapılmayan sözleşmelere gayrimenkul sahibinin aleyhine maddeler eklenmesine neden olabilir.
Örneğin, mülkiyet hakkı 20-30 yıl gibi bir süreyle sınırlandırılabilir. Devremülk aidatları bazen bütçeyi zorlayabilir. Diğer hak sahipleri mülkü boşaltmayı geciktirdiğinde kira almak veya konuta yerleşmekte problemler yaşanabilir. Ancak, yazlık fiyatlarının yüksek olduğu tatil beldelerinde 15.000 TL gibi bir bedelle devremülk sahibi olmanın son derece ekonomik olduğu görülmektedir. Orta gelir sınıfından, çocuklu ve kalabalık ailelerin tercih ettiği devremülkler, her yıl otelde tatil yapmaktan daha uygun fiyatlıdır. Ayrıca devremülkün kullanım hakkı başkasına devredilebilir ve miras bırakılabilir.
Unsurları Nelerdir?
- Devremülk Hakkı Kurulacak Taşınmaz:
Mesken nitelikli bağımsız bir yapı ya da kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş bağımsız bölüm olmalıdır aynı zamanda konut olarak kullanılmaya da elverişli olması gerekmektedir. - Devremülk Hakkını Kuracak Kimseler:
O yapının veya bağımsız bölümün paydaşları (ortak malikleri) olmalıdır. - Sözleşme:
Ortak maliklerin arasında ve tümünün imzasını taşıyan bir sözleşme yapılmalıdır. Devre mülk hakkının kurulacağı yapı veya bağımsız bölümlerin ortak malikler arasında dönem süresi, devir ve teslimi ile istifade şekil ve usulleri, yöneticilerin seçimi ile hak ve sorumluluklar, büyük onarım için ayrılacak dönem, bakım masrafları gibi hususlar devre mülk sözleşmesinde belirlenir. - İrtifak Hakkı:
Müşterek mülkiyet payına tanımlanan devrelerde yararlanma hakkının irtifak hakkına bağlanması gerekmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu m.57’ye göre devremülk hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkıdır. Diğer tüm irtifak haklarında olduğu gibi resmi senet düzenlenmesi ve tapu kütüğüne tescil ile kurulur.
Devremülk Hakkı Nasıl Sona Erer?
Hak sahipleri rızayla devremülk haklarını sona erdirebilirler. Devremülk sözleşmesi belli bir süreye bağlıysa bu sürenin dolmasıyla devremülk hakkı ortadan kalkar. Ayrıca, ortaklar anlaşarak devremülk ortaklığını sona erdirebilirler. Devremülk taşınmazın tamamen yok olması, mesken niteliğini kaybetmesi, kat mülkiyeti veya kat irtifakının sona ermesi durumlarında da devremülk hakkı sona erecektir. Taşınmazın kamulaştırılması durumunda da bu hak son bulur.
Devremülk Sözleşmesinin Dava Yolu ile İptali
Cayma hakkı süresinin geçtiği ve kullanılması için gerekli şartların da bulunmadığı durumlarda, Türk Borçlar Kanunu kapsamında genel hükümlere başvurulur. Bu durumda satıcının sözleşmeye aykırı bir hareketinin olup olmadığı değerlendirilir. Sözleşmeye aykırı davrandığı ihtimalde sözleşmeden dönülüp dava yoluyla devre mülk sözleşmesinin iptali ve ödenmiş olan bedelin faiz ile iadesi talep edilebilir.
Devremülk Hakkından Cayma Nasıl Olur?
Devremülk sözleşmesi imzalayan tüketiciler, sözleşmenin kurulmasından itibaren 14 gün içinde herhangi bir sebep göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir. Bu bildirim noter kanalı ile yapılmalıdır. Mektup, e-mail veya SMS gibi yollarla cayma işlemi yapılmamalıdır.
14 gün geçtikten sonra da cayma hakkı kullanılabilir. Satıcının devremülk sözleşmesinin kurulmasından en az bir gün önce tüketicilere yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ön bilgilendirme formu vermesi gerekmektedir. Bu form verilmezse, tüketici 14 günlük sürenin bittiği tarihten itibaren bir yıl süre ile cayma hakkını kullanabilir.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
- Devremülk nedir? Devremülk, belirli tarihlerde yılda 15 gün veya daha fazla konaklama hakkı sunan, kullanılmaması durumunda kiralanabilen, satılabilen ve miras bırakılabilen bir gayrimenkul türüdür.
- Devremülk almanın avantajları nelerdir? Ekonomik tatil imkanı, mülk sahipliği, değişim imkanları ve yatırım fırsatları devremülkün başlıca avantajlarıdır.
- Devremülk alırken nelere dikkat edilmelidir? Sözleşme şartları, yıllık aidatlar, lokasyon, hukuki durum ve geri satış imkanı devremülk alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır.
- Devremülk aidatları nedir? Devremülk aidatları, mülkün bakım ve onarım masraflarını karşılamak için alınan yıllık ücretlerdir. Bu aidatların düzenli olarak ödenmesi gerekir.
- Devremülk sahibi olarak mülkümü nasıl kullanabilirim? Devremülk sahibi olarak belirli dönemlerde mülkünüzü kullanabilir, kiraya verebilir veya başka bir devremülk sahibiyle takas yapabilirsiniz.
Konu ile ilgili herhangi bir soru veya talebiniz olması halinde bizlerle her zaman iletişime geçebilir, dilediğiniz takdirde online danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Saygılarımızla,