AMERİKA’DA OTURUM TÜRLERİ: İZMİR’DEN AVUKAT REHBERİ
Amerika oturum imkanı hakkında; yaşam standartları, iş fırsatları ve eğitim seçenekleri göz önünde bulundurulduğunda Amerika oturum şansı olarak düşünülebilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin çok uluslu bir yapı dolayısıyla farklı kültürler barındırmak istemesi ve iş imkanlarını da aynı şekilde artırmayı düşünmesi ile birlikte birçok farklı Amerika oturum türleri ve ABD ikamet programları bulunmaktadır.
Türkiye’den, iş imkanı veya yatırım gibi birçok farklı yollarda Amerika oturum ve ABD ikamet hakkı kazanılabilmektedir. Amerika oturum programlarının her birinin kendine has avantaj ve dezavantajları bulunduğundan, Amerika oturum türlerinden hangisinin seçileceği veya Amerika oturum başvuruları konusunda ise son derece titiz davranmak gerekmektedir. Bu nedenle etkin ABD ikamet başvuruları konusunda deneyimli bir İzmir avukat veya özel olarak İzmir gayrimenkul avukatı ya da İzmir uluslararası avukat ile çalışılması gerekebilmektedir.
AMERİKA’DA KALICI OTURUM (GREEN CARD) BAŞVURUSU
ABD ikamet ve Amerika oturum türleri konusunda birçok farklı program mevcuttur. Bu programlar arasından en çok başvurulan Amerika oturum programı, her sene Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından organizasyonu yapılan Green Card başvurularının çekiliş yolu ile sonuçlandırılmasıdır. Green Card veya Yeşil Kart yani tam adıyla Permanent Resident Card (Sürekli İkamet Kartı), yabancıların Amerika Birleşik Devletleri’nde legal ve kalıcı olarak yaşaması ve çalışmasına imkan tanıyan Amerika oturum hakkı veren bir belgedir.
Green Card, sahibine yalnızca ABD ikamet hakkı tanımakla kalmaz, bunun yanında bazı özel haklar tanır. Green Card sahipleri, Amerika oturum hakkı yanında; Amerika’da çalışma, eğitim alma, mülk edinebilme ve sosyal güvence imkanlarından yararlanma haklarına da sahip olur.
Önemle belirtmek gerekir ki Green Card, Amerika vatandaşlığı anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla Green Card sahipleri Amerika oturum hakkı sahibi olsalar dahi, seçimlerde oy kullanma veya federal işlerde çalışma gibi haklara sahip olamazlar.
Green Card yalnızca çekiliş yolu ile kazanılmamaktadır; ayrıca iş, evlilik, yatırım veya bazı özel durumlarla elde edilebilir.
Amerika’da Kalıcı Oturum Elde Etmek İçin Adımlar
Amerika’da kalıcı oturum elde etmek için öncelikle Amerika oturum türleri içerisinden sizlere en uygun programın seçilmesi gerekmektedir. ABD ikamet başvurularının en etkin sonuca ulaşılabilmesi adına Amerika oturum seçeneklerinden hangisinin uygun olduğunun tespiti konusunda tecrübeli bir İzmir avukat veya özel olarak İzmir gayrimenkul avukatı ya da İzmir uluslararası avukat ile çalışılması Amerika oturum şansını artırabilmektedir.
Amerika oturum türleri hakkında herhangi bir soru veya talebiniz olması halinde bizlerle her zaman iletişime geçebilirsiniz.
Amerika oturum başvurularının henüz değerlendirmeye dahi alınmadan reddedilmemesi adına doğru ve eksiksiz bir ABD ikamet başvurusunun hazırlanması son derece önemlidir. Amerika oturum başvurularının tamamının İngilizce yapılması ve gerekli tüm bilgilerin eksiksiz sunulması gerekmektedir. Amerika oturum başvurularında, portre fotoğraf ölçülerinin bile bir değerlendirme kriteri olduğu unutulmamalıdır.
Başvuruların olumlu sonuçlanması, Amerika oturum türleri arasından en uygun programın seçilmesi ve program özelinde hatasız bir ABD ikamet başvurusu yapılması halinde mümkündür. Başvurunun kabul edilmesi ve Amerika oturum hakkı kazanılması sonrasında ABD’de 5 yıl süreyle bulunmak suretiyle kalıcı oturum hakkı ve vatandaşlık kazanılabilecektir. Kalıcı oturum hakkının iptal edilmemesi için toplum huzurunu bozacak veya yasalara aykırı eylemlerden kaçınmak gerekmektedir.
Green Card Başvuru Süreci ve Gereksinimler
Green Card çekilişine katılabilmek için öncelikle tamamı İngilizce olacak şekilde, eksiksiz bir başvuru yapılması gerekmektedir. Green Card başvuruları her yıl ekim veya kasım aylarında Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Vatandaşlık Hizmetleri (USCIS) internet sitesi üzerinden online olarak yapılmaktadır.
Green Card çekiliş sonuçları açıklanmasının akabinde Amerika oturum imkanı kazanan kişilerin gerekli belgeler ile birlikte konsoloslukta yüz yüze vize görüşmesi gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yine önemle belirtmek gerekir ki; Green Card çekilişinin kazanılması ABD ikamet hakkı kazanıldığı anlamına gelmemekte, vize görüşmesinde olumlu bir sonuç alınması gerekmektedir.
Amerika Konsolosluğu’nda yapılacak vize görüşmesi hakkında detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilir, dilerseniz online danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Vize görülmesi olumlu sonuçlanan; lise mezuniyeti, 18 yaşından büyük olmak veya bir pasaport sahibi olmak ve sair kriterleri sağlayan adayların ABD ikamet hakkı başlamış olmaktadır. Green Card kazanılabilmesi için belli bir sermaye veya herhangi bir İngilizce seviyesi koşulu aranmamaktadır.
Green Card’ın teslim edildiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde en az bir kez ABD’ye giriş yapılması gerekir ve 5 yıl ABD sınırları içerisinde bulunmak suretiyle bu 5 yılın sonunda vatandaşlık hakkı kazanılabilmektedir. Ayrıca Green Card sahibinin eşi ve 21 yaşından küçük olmak şartıyla evlenmemiş çocukları da Amerika oturum ve çalışma hakkı kazanmaktadır.
AMERİKA’DA GEÇİCİ OTURUM TÜRLERİ VE BAŞVURU SÜREÇLERİ
ABD ikamet hakkı tanıyan Amerika oturum türleri geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Amerika oturum programlarından geçici oturum programları; B-1, B-2, F-1, J-1, H-1B, E-2, TPS yani Geçici Koruma vizesi olarak sıralanabilir. Amerika oturum türleri, ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Hizmetleri (USCIS) tarafından kullanılan numaralandırma sistemine dayandığından bu şekilde adlandırılmaktadır.
Amerika’da Geçici Oturum Almanın Yolları ve Şartları
Geçici olarak Amerika oturum kazanmak için öncelikle hangi vize türüne uygunluk gösterildiği veya Amerika oturum türleri arasından hangisinin tercih edildiği belirlenmelidir. Örneğin eğitim, çalışma ve iş, yatırım gibi yollardan hangisinin, ne şekilde uygulanacağı konusunda net olmak gerekmektedir.
Amerika oturum türleri arasından bizler için en uygun olan vize türü seçildikten sonra, o vize türü üzerine bir çalışma yapılmalı; o vizenin özel yol ve şartları üzerine araştırma yapılmalıdır. En uygun vize türünün belirlenmesi ve akabinde eksiksiz bir başvuru yapılması konusunda bir İzmir avukat veya özel olarak İzmir gayrimenkul avukatı ya da İzmir uluslararası avukat ile çalışılabilir.
F-1, H-1B, J-1 Gibi Geçici Oturum Türleri
- B-2: Turistik vize türüdür. Amerika’da turistik seyahat etme veya tedavi görme amacıyla geçici olarak oturum izni verilir.
- F-1: Öğrenci vizesidir. Öğrencilere Amerika’da eğitim aldıkları sürece geçici olarak verilir.
- J-1: Öğrenci değişim vizesi olarak adlandırılır. Eğitimde değişim programlarına katılan kişilere verilir. Bu programların en çok rağbet göreni Work&Travel programıdır.
- H-1B: Çalışma vizedir. Bazı özel alanlarda nitelik sahibi kişilerin Amerika’da geçici olarak çalışmalarına izin veren bir vizedir.
- E-2: Yatırımcı vizesidir. ABD’de yatırım veya ticaret yapmak amacıyla Amerika’ya gelen kişilere verilir.
- Geçici Koruma (TPS): Bazı mücbir sebepler dahilinde, örneğin doğal afet veya savaş, siyasi olaylar gibi acil durumlar nedeniyle geçici koruma sağlanabilmesi amacıyla kişilere, TPS statüsüyle Amerika’da kalma izni verilebilir.
AİLE BİRLEŞİMİ VE OTURUM ALIM SÜREÇLERİ
Aile birleşimi yolu ile Amerika oturumu elde etmek, ABD vatandaşı kişilerle yapılacak evlilik veya Green Card sahibi insanların eşi veya 21 yaşından küçük olmak kaydıyla hiç evlenmemiş çocuğu olunması halinde mümkündür. Aile birleşimi dolayısıyla alınabilecek vizeler şu şekildedir;
- K1: Amerika vatandaşlarının yabancı kişilerle evlenecek olması durumunda, nişanlılarına verilen vize türüdür
- CR-1: Green Card sahibinin eşine verilen vize türüdür. Şöyle belirtmek mümkündür; IR-1 vizesi en az 2 yıllık evliliklerde, CR-1 vizesi ise 2 yıldan az evliliklerde verilir. CR-1 vizesi, söz konusu 2 yıllık süre sonunda IR-1 vizesine dönüşmektedir.
- F2A, F2B, F3 ve F4: Amerika vatandaşları veya Amerika’da kalıcı oturum hakkı sahiplerinin ailelerine verilir.
Amerika’da Aile Birleşimi Yoluyla Oturum Almanın Detayları
Amerika oturum hakkı elde edilmesi sebebinin aile birleşimi olduğu durumlarda, oturum almanın şartı; taraflardan birinin Amerika vatandaşı veya Green Card sahibi olması ve başvuruda bulunan kişinin ise bu kişinin birinci derece akraba olması gerekmektedir. Bu şartlar dışında, her vize türü için gerekli koşullar bu kişiler için de aynen geçerlidir.
Aile birleşimi yoluyla ABD ikamet başvurularının, diğer vize başvurularıyla benzerlik gösteren bir başvuru süreci bulunmaktadır. Başvuru I-130 formu olarak adlandırılan bir form ile yapılmalıdır. Başvurunun onaylanması halinde vize görüşmeleri başlayacak olup, gerekli belgelerin ibrazı istenmektedir.
Aile Üyeleriyle Birlikte Amerika’da Oturum Süreci
Aile üyeleri hali hazırda başka bir vize türü ile ABD ikamet ediyorsa, örneğin turist vizesi veya öğrenci vizesi gibi bir yolla hali hazırda Amerika’da ise; bunun Türkiye’den yapılan başvuru usulüne göre değişiklik göstereceği unutulmamalıdır.
Amerika vatandaşı veya Green Card sahibinin aile üyelerinin başvurularının yapılmasında bir İzmir avukat veya özel olarak İzmir gayrimenkul avukatı ya da İzmir uluslararası avukat ile çalışılabilir.
YATIRIMCI VİZESİ (EB-5) VE OTURUM ALIMI
Yatırımcı vizesi olarak adlandırabileceğimiz EB-5 vizesi ile kalıcı Amerika oturum hakkı elde edilmektedir. Amerika’da belli bir tutarda yatırım yapmak veya iş/girişim kurmak suretiyle alınmaktadır. EB-5 vizesine sahip kişilerin eşleri ve 21 yaştan küçük olmak kaydıyla çocukları da kalıcı ABD ikamet hakkına sahip olabilmektedir.
EB-5 vizesi için daha detaylı bilgiye ihtiyaç duymanız halinde Amerika EB-5 Vizesi yayınımıza buradan ulaşabilirsiniz.
EB-5 Yatırımcı Vizesi ile Amerika’da Oturum Almanın Yolları
EB-5 vizesi ile kalıcı Amerika oturum elde edilebilmesi için gerekli minimum yatırım tutarı bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; eğer yatırım yapılmak istenen yer Amerika’nın öncelikli istihdam alanı olarak belirlediği bir bölge ise minimum 800.000 Dolar, aksi halde ise minimum 1.050.000 Dolar yatırım yapılmalıdır. Ve önemle belirtmek gerekir ki, yalnızca yatırım yapmak yeterli olmayıp aynı zamanda en az 10 tam zamanlı istihdam şartı da istenmektedir.
EB-5 Vizesi Başvuru Süreci ve Gereksinimler
EB-5 vizesi için yukarıda yer verilen şartları sağlayan kişiler öncelikle eksiksiz bir başvuru yapmalıdır. Başvuru için gerekli belgeler ise yatırımcı, yatırımcının başvurudan yararlandırmak istediği aile bireyleri ve fon çevresinde şekillenmektedir. Örneğin yatırım için paranın kaynağının nereden geldiğine ilişkin bir belgelendirme aranmaktadır.
EB-5 vizesi başvusu onaylanan kişilere öncelikle 2 yıllık şartlı Green Card verilmektedir. Şarta bağlı olarak 2 yıl boyunca yatırımı devam eden, belirtilen yatırım şartlarını ve kriterleri sağlamaya devam eden karşılayan başvuruculara kalıcı oturum izni verilecektir. Bu noktada yine 2 yıllık şartı Green Card’tan kalıcı Amerika oturum vizesine geçilebilmesi için yeni bir başvuru yapılması gerekmektedir.
Green Card alınmasının ardından 5 yıl geçmesiyle birlikte de başvurucu ve başvurudan yararlanan aile üyelerinin Amerika vatandaşlığına başvurma hakkı doğmaktadır. Belirtmek gerekir ki bu yolda, herhangi bir eğitim veya dil seviyesi şartı aranmamaktadır.
AMERİKA’DA SİYASİ VE İNSANİ OTURUM TÜRLERİ
Amerika Birleşik Devletleri’nin taraf olduğu bazı uluslararası anlaşmalar gereği siyasi veya insani nedenlerden ötürü geçici veya kalıcı oturum izni vermektedir. Siyasi olay veya savaş durumundan ülkelerini terk etmek zorunda kalanlar veya insan hakları ihlalleri nedeniyle tehlikede olanlar için siyasi sığınma veya mültecilik statüsüne dayalı bazı statüler bulunmaktadır.
Siyasi Mülteciler ve İnsani Oturum Alım Süreçleri
ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası (Immigration and Nationality Act) uyarınca kişilerin ülkeye giriş tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde iltica başvurusu yapması gerekmektedir. İltica ve sınır dışı edilmenin durdurulması başvurusu olarak adlandırılan form için parmak izi, fotoğraf gibi biyometrik veriler gereklidir ve başvurunun herhangi bir ücreti yoktur.
Siyasi ve İnsani Sebeplere Dayalı Olarak Amerika’da Oturum Almanın Yolları
- Siyasi Sığınma (Asylum): Siyası sığınma yoluyla yapılan Amerika oturum başvurularda; kişinin kendi ülkesinde ırk, din, milliyet, siyasi görüş veya sosyal grup üyeliği gibi belirli nedenlerden dolayı zulüm görmesi ve bu zulümden kaçmak için Amerika’ya sığınma talebinde bulunması gerekmektedir. Siyasi sığınma durumunda ABD ikamet hakkı geçici olarak elde edilir. Ancak sonrasında kalıcı oturum hakkına da başvurabileceklerdir.
- Withholding of Removal: Bu yolla yapılan Amerika oturum başvurularında ise kişinin kendi ülkesine geri dönmesi halinde yaşamını veya özgürlüğünü ciddi şekilde tehlikeye atıyor olması gerekmektedir. Withholding of Removal statüsü, kişinin dönüş şartlarını iyileştirinceye kadar sınır dışı edilmemesini sağlar. Bu statü, Amerika’da kalıcı ikamet hakkı vermemekte, yalnızca kişiyi kendi ülkesine geri gönderme riskinden korumaktadır.
Amerika’da Oturum İçin Sıkça Sorulan Sorular
1. Amerika’da hangi oturum türleri bulunmaktadır?
Amerika oturum türleri genel hatlarıyla kalıcı ve geçici olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Geçici olanlar B2, F1, J1, H-1B, E2, TPS olarak sıralanabilir. Aile birleşimi yoluyla olanlar ise K1, CR1, F2-A, F2-B, F3, F4 vizeleri olup, göç ve iltica hükümleri gereğince de geçici ABD ikamet izni alınabilmektedir.
2. Aile birleşimi
vizesi için hangi şartlar gereklidir?
Aile birleşimi yoluyla Amerika oturum izni kazanılabilmesi için taraflardan birinin Amerika vatandaşlığı veya Green Card’ı mevcut olmalı, başvuran kişinin ise bu kişinin birinci derece akraba olması gerekmektedir. Bu şartlardan başka diğer vize türlerine ait şartlardan farklı bir şart gerekmemektedir.
3. Amerika’da çalışma vizesi nasıl alınır?
Amerika sınırları içerisinde çalışma vizesi; Green Card sahibi olunması, bir şirketin USCIS’e başvurusu ile kişiye sponsor olması ve Amerika vatandaşı biri ile evlilik yoluyla alınabilir.
4. Amerika’da yatırımcı vizesi (EB-5) nasıl alınır?
Öncelikle Form I-526 isimli form ile USCIS’e müracaat yapılmalıdır. Öncelikli istihdam bölgelerinden birinde yatırım yapılacaksa 800.000 Dolar, bu bölgeler dışında yatırım yapılacaksa 1.050.000 Dolar yatırım şartı ve 10 kişilik tam zamanlı istihdam şartı 2 yıl içinde tamamlanmalıdır. 2 yılın sonunda I-829 formu ile birlikte kalıcı oturum izni başvurusu yapılıp, süreç tamamlanmalıdır.
5. Amerika’da oturum izni almak ne kadar sürer?
Amerika oturum izni alma süreci, başvurulacak vize türüne göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 14-16 ay arası sürmektedir.
6. Green Card alma süresi nedir?
Green Card alma süresi, hali hazırda Amerika’dayken yani statü değişikliği yoluyla olması halinde ortalama 1-2 yıl sürmektedir. Kendi ülkenizden yapacağınız başvurularda ise 13-15 aylık bir sürede Green Card sahibi olabilirsiniz.
7. Amerika oturum için hangi vize türüne başvurmalıyım?
Amerika oturum başvuruları kişilerin kendi özelliklerine göre belirlenmelidir. Green Card çekişine katılım için herhangi bir ücret talep edilmediğinden, çekilişe katılmak ilk adım olabilecektir. Onun dışında yatırım miktarı uygun ise yatırımcı vizesi türleri veya özel nitelikli yetenek sahibi olunması halinde farklı vize türleri önerilmektedir.
Amerika oturum türleri arasından sizler için en uygun olanının tespiti ve titizlikle yürütülmesi gereken başvuru süreci için İzmir gayrimenkul avukatı ya da İzmir uluslararası avukat ile çalışılması gerekebilir. Bu konuda herhangi bir soru veya talebiniz olması halinde bizlerle her zaman iletişime geçebilir, dilediğiniz zaman online danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Saygılarımızla,